Kankaanpään Taidekoulu

Kankaanpää
Valmistumisvuosi: 1995
Tilaaja: Kankaanpään kaupunki
Pinta-ala: 4260 brm2

Taidekoulun uudisrakennus valmistui koulun 30-vuotisen toiminnan juhlavuotena ja on Suomen ensimmäinen taideoppilaitokseksi suunniteltu rakennus sitten Ateneumin. Koulu on ammatillinen kuvataiteilijoita kouluttava oppilaitos. Rakennus sijaitsee lähellä kaupungin virastokeskusta ja rajaa keskeistä Eläintoria sen yhdeltä sivulta luoden kaupunkirakenteeseen uuden painopisteen.

Rakennus on pääosin kaksikerroksinen. Tilat ryhmittyvät keskeisen sisääntulopihan ympärille. Sisäpiha on suunniteltu aktiiviseen käyttöön, sitä voidaan hyödyntää näyttely- ja multivideotarkoituksiin, konsertteihin, performansseihin tai elokuvien esittämiseen. Rakennuksen sisääntuloaula muodostaa sisätilan keskuksen, johon rakennuksen yhteistilat, mm. kahvio, kirjasto, näyttelytilat sekä luentosali, avautuvat kolmessa kerroksessa.

Rakennus käsittää noin 3000 hyötyneliömetriä opetus- ja aputiloja. Koulu poikkeaa normaalista koulumiljööstä niin materiaaleiltaan kuin valaistusratkaisuiltaan. Valoa otetaan pohjoisen ja idän suunnasta mahdollisimman suureen osaan luokkatiloista, joista osa on ateljeemaisesti korkeampia ja ylävalaistuja. Rakennus pyrkii viestimään toimintaansa myös ulospäin; suurin maalausluokka isoine lasipintoineen sekä kuvanveiston ja muovailun tilat avautuvat Eläintorin suuntaan. Piirustuksen, maalauksen, grafiikan sekä muovailu-kuvanveiston tilaryhmien lisäksi ohjelma käsittää tilat myös mm. atk- ja valokuvausluokille. Suurin osa kalusteista on suunniteltu erityisesti tätä rakennusta varten.

< takaisin