Suomen suurlähetystö ja suurlähettilään residenssi

Riika, Latvia
Valmistumisvuosi: 1996
Tilaaja: Ulkoasiainministeriö
Pinta-ala: 2876 brm2, peruskorjaus

Keskiaikaisen vanhan kaupungin lisäksi Riika on kuuluisa bulevardeistaan ja lukuisista jugendajan rakennuksistaan. 1800-luvun jälkipuoliskolla rakennettiin vanhaa kaupunkia kiertävälle kehälle bulevardina tunnettu uusi kaupunginosa leveine puistokatuineen ja viheralueineen. Suomen Riian suurlähetystö sijaitsee tällä alueella. Arkkitehti R. Pflugin suunnittelema rakennus on valmistunut 1873-74 yksityisen kauppiaan asunnoksi ja se on ollut Suomen suurlähetystön käytössä jo ennen sotia.

Päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat suurlähetystön työtilat, toisessa kerroksessa edustustilat ja kolmannessa kerroksessa suurlähettilään yksityisasunto ja toinen asunto. Kellarissa on saunaosasto ja takkahuone, pesutilat, työ- ja varastohuoneita sekä teknisiä tiloja. Siipirakennuksissa on asuintiloja sekä autotallit.

Rakennuksen ulkoarkkitehtuuri palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Ikkunat uusittiin alkuperäisen mallin mukaisiksi ja julkisivuille palautettiin vanha sini-vihreä väriskaala. Aikoinaan purettu kuisti on rekonstruoitu käyttäen apuna vanhoja valokuvia. Siipirakennuksiin tehtiin alkuperäisten piirustusten mukainen liuskekivikatto.

Huonejärjestys on palautettu mahdollisimman lähelle alkuperäistä suurien huoneiden muodostamine kokonaisuuksineen. Uusissa tiloissa, kuten saunaosastossa, ja kiinteässä sisustuksessa on lähtökohtana ollut, että ero uuden ja vanhan välillä saa näkyä, eikä vanhaa pyritä keinotekoisesti jäljittelemään.


Suomen suurlähettilään residenssi

Vilna, Liettua
Valmistumisvuosi: 1995
Tilaaja: Ulkoasiainministeriö
Pinta-ala: 910 brm2 (peruskorjaus), 115 brm2 (uudisrakennus)

Suomen suurlähettilään residenssi sijaitsee Vilnan vanhan kaupungin ja uuden osan reuna-alueella, väljän puistomaisesti rakennetussa kaupunginosassa. Talo on alun perin rakennettu yksityisasunnoksi vuonna 1911.

Rakennus oli sekä julkisivuiltaan että sisältä huonokuntoinen ja vaati perusteellisen kunnostuksen. Alkuperäinen huonejärjestys oli säilynyt melko hyvin, mutta interiöörit olivat lähes kokonaan tuhoutuneet. Huonokuntoinen piharakennus ei vastannut uusia tarpeita, joten se korvattiin uudella.

Korjaus- ja muutostöissä säilytettiin ja osin palautettiin rakennuksen alkuperäinen luonne. Pääfasadit palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäisiä. Piha ja puutarha uudistettiin. Päärakennuksen pohjakerroksessa sijaitsevat suurlähettilään residenssin saunatilat takkahuoneineen ja muine aputiloineen. Ensimmäisessä kerroksessa ovat edustustilat ja toisessa kerroksessa suurlähettilään yksityisasunto Edustuskerroksen päätiloista löydettiin katkelmia sabloonamaalatuista friiseistä, joiden perusteella pystyttiin rekonstruoimaan alkuperäiset maalaukset ja jäljittelemään tilojen värisävyt, jotka toteutettiin temperamaaleilla. Kahden ylimmän kerroksen alkuperäisistä kuvioparketeista oli vielä löydettävissä mallit. Pohjakerroksessa lattiamateriaaleina ovat Öölannin kalkkikivi ja saarniparketti. Osa kaakeliuuneista oli säilynyt ja pystyttiin kunnostamaan.

Vilnan ja Riian suurlähetystöjä varten suunniteltiin sisä- ja ulkovalaisimia, mm. seinälampetit, jotka ovat hiekkapuhallettua, valettua lasia ja maalattua terästä. Näitä modifioimalla on korostettu kunkin sisätilan luonnetta.

< takaisin