Kainuun musiikkiopisto

Kulttuurikeskuksen laajennus, Kajaani
Valmistumisvuosi: 1998
Rakennuttaja: Kajaanin kaupunki
Laajuus: 3600 brm2

Musiikkiopistossa on kaksi salia: 250 m2:n akustisesti eri käyttötarkoituksiin muunneltava kamarimusiikkisali nousevalla 170 hengen katsomolla, ja 150 m2:n tasalattiainen musiikkiliikuntasali, joka liittyy lasiseinän välityksellä monitoimiaulaan. Rakennuksen sydämen muodostaa aulatila, joka on erilaisten yleisötilaisuuksien, audiovisuaalisten esitysten, ja musiikin esityspaikka. Suurissa tilaisuuksissa se toimii eri tiloja yhdistävänä tekijänä. Aulaan parvina aukeavien käytävien seinät muodostuvat puupintaisista elementeistä, joita kääntelemällä aulan ilmettä ja akustiikkaa voidaan muunnella. Lisäksi rakennuksessa on musiikkiopiston käytössä oleva nuottikirjasto kuuntelupaikkoineen, musiikkileikkikoulun tilat, hallintotilat sekä erilaisia soitto- ja teorialuokkia, jotka tarvittaessa toimivat myös ryhmätyöskentely- ja kokoustiloina.


Kajaanin kulttuurikeskus Kaukametsä

Kajaani
Yleissuunnitelma: 25000 brm2, 1984
Kansalaisopisto: 2300 brm2, 1987
Konsertti- ja kongressisali: 2850 brm2, 1988

Kaukametsän kulttuurikeskuksen ja Kuurnan ranta-alueen suunnitelma perustuu 1982 yleisen arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen ehdotukseen. Suunnitelma käsittää konsertti- ja kongressitalon, kansalaisopiston, musiikkiopiston (4600 m2), teatterin (4000 m2), taidemuseon (4000 m2), kaupungin toimistorakennuksen (3000 m2) sekä hotellin (8000 m2). Toteutuneet rakennukset - kansalaisopisto, kulttuuri- ja kongressitalo ja musiikkiakatemia – rajaavat kulttuuritorin, joka avautuu Kajaaninjoelle ja Kajaanin keskustaan.

Rakennuksia yhdistävinä julkisivumateriaaleina ovat valkoinen slammaus, vaaleankeltainen tiili, kuparilevy sekä hiekkapuhalletut lasipinnat, joita on yhdistetty myös puuhun. Sisämateriaaleina ovat mm. Öölannin kalkkikivi, Carraran marmori, sileävalubetoni, puu ja lasi. Sisämiljööseen lämpöä tuovat puupinnat ovat pääasiassa punapyökkiä. Suuri osa kalusteista ja valaisimista on suunniteltu tähän kohteeseen, mikä muiden materiaali- ja detaljivalintojen ohella vahvistaa kokonaisuuden muodostumista eri rakennusvaiheiden kesken.


Kansalaisopisto

Valmistumisvuosi: 1987
Rakennuttaja: Kajaanin kaupunki
Laajuus: 1300 m2

Ensimmäinen toteutunut rakennus, Kajaanin kansalaisopisto, valmistui 1987. Opistorakennuksessa sijaitsevat aikuiskoulutuksen opetus- ja toimistotilat; useimmat opetustilat ovat kaksi kerrosta korkeita ateljeeluokkia kuvataideopetusta varten. Lisäksi rakennuksessa on 80 hengen luentosali sekä 500 hengen ulkoauditorio.


< takaisin


Konsertti- ja kongressitalo

Valmistumisvuosi: 1988
Rakennuttaja: Kajaanin kaupunki
Laajuus: 2850 m2

Vuonna 1988 valmistunut Konsertti-ja kongressitalo muodostaa yhdessä aikuiskoulutuskeskuksen ja musiikkiopiston kanssa kokonaisuuden, joka sopii konferenssi-, kokous- ja konserttitoiminnoille. Pääsaliin mahtuu 500 katsojaa. Salin akustiikka on muokattavissa puhekäytöstä konserttikäyttöön. Myös näyttämö- ja lavasterakenteet ovat muunnettavissa erilaisiin tarpeisiin intiimeistä teatteriesityksistä oopperaan. Arkkitehdeille myönnettiin tästä rakennuksesta vuoden 1988 Arkkitehtuurin ja Kaupunkisuunnittelun valtionpalkinto.


< takaisin